Hur fungerar arbetsförmågebedömning och arbetsförmågeintentering, och vad är viktigt som arbetsgivare att veta?
Att använda arbetsförmågebedömning och arbetsförmågeinventering är viktiga åtgärder om du märker att en medarbetare presterat sämre över tid eller korttidssjukskriver sig allt oftare. Tänk på att inte vänta för länge med att sätta in insatser – ju snabbare ni agerar, desto snabbare kan ni vända en negativ trend som ofta påverkar hela teamet.
Vad ska du som arbetsgivare tänka på?
Om du märker att en medarbetares prestation har försämrats eller att korttidssjukskrivningarna ökar, kan det vara dags för en arbetsförmågeinventering eller arbetsförmågebedömning. Dessa ger medarbetaren möjlighet att reflektera över sin situation och ger er konkreta svar på vilka hinder som finns och vad ni kan göra åt dem. Hos oss på Ahum får ni snabba svar, alltid inom några månader, vilket kan vara avgörande för att vända en negativ trend.
Vad ingår i en arbetsförmågeinventering och arbetsförmågebedömning?
Syftet med arbetsförmågebedömningen och arbetsförmågeinventeringen är att kartlägga medarbetarens arbetsförmåga och få klarhet i vilka åtgärder som behöver göras. Allt för ofta sätts åtgärder in när det redan har gått för långt, men vi är starka förespråkare av att göra en bedömning i tid för att ge medarbetaren en chans att göra förändringar och för att ni ska kunna anpassa arbetsplatsen på bästa sätt.
Skillnaden mellan inventeringen och bedömningen hos oss på Ahum är att arbetsförmågebedömningen är något mer omfattande och inkluderar även ett läkarbesök för att kartlägga den fysiska arbetsförmågan. I övrigt innehåller både arbetsförmågebedömning och arbetsförmågeinventering en digital kartläggning av arbetsförmåga, arbetssituation och generellt mående, samt ett 25-minuters videosamtal med en terapeut för vidare kartläggning. Som arbetsgivare har du dessutom tillgång till en chatt med terapeuten för snabb och enkel återkoppling.
Fördelar för arbetsgivare
Genom att tilldela en bedömning eller inventering kan arbetsgivare proaktivt hantera och hjälpa medarbetare som troligtvis behöver extra stöd. Det minskar risken för sjukfrånvaro och produktionsbortfall och främjar en hälsosam och produktiv arbetsmiljö. Att investera i arbetsförmågebedömningar visar också att arbetsgivaren bryr sig om sina anställdas välmående, vilket kan öka motivationen och minska personalomsättningen.
Sammanfattning
Att vänta med att ge medarbetaren rätt stöd är en dyr och ineffektiv strategi. Genom att snabbt genomföra en arbetsförmågebedömning och inventering kan ni identifiera och åtgärda problem i ett tidigt skede, vilket gynnar både medarbetaren och företaget som helhet!
Läs mer om vårt erjudande om arbetsförmågebedöming och arbetsförmågeinventering här.
Own your emotions