Förstadagsintyg – vad är det och när kan chefen kräva det?

Om en medarbetare varit sjuk flera gånger på kort tid kan arbetsgivaren besluta om att införa ett så kallat förstadagsintyg. Men vad behöver man ha koll på som arbetsgivare och vilka krav gäller för medarbetaren? Här reder vi ut alla frågetecken kring förstadagsintyg!

5
min read

Förstadagsintyg – Vanliga frågor och svar

Vad är ett förstadagsintyg och när kan det införas?

Ett förstadagsintyg är ett läkarintyg som en arbetsgivare kan begära redan från första dagen som en medarbetare sjukanmäler sig. Vanligtvis behövs läkarintyg först efter sju dagars sjukfrånvaro, men om en medarbetare har varit sjuk flera gånger under en kort period, kan arbetsgivaren, enligt lag, införa krav på ett förstadagsintyg. Syftet med detta är att försöka identifiera bakomliggande orsaker till den återkommande frånvaron, samt att ge arbetsgivaren möjlighet att ge medarbetaren bästa möjliga stöd. Kravet måste dock alltid ske skriftligen och grunda sig på särskilda skäl.

Vilka är skälen till att begära ett förstadagsintyg?

En arbetsgivare kan begära ett förstadagsintyg om det finns särskilda skäl, vilket kan inkludera:

  • Upprepad korttidsfrånvaro, där medarbetaren är sjuk ofta och under korta perioder.
  • Sjukfrånvaro som verkar följa ett visst mönster, exempelvis sjukfrånvaro på måndagar eller fredagar.
  • Misstanke om att sjukfrånvaron inte är medicinskt motiverad.
  • När det finns tecken på att sjukfrånvaron kan vara kopplad till arbetsplatsrelaterad stress eller konflikter.

Det är dock viktigt att arbetsgivaren hanterar sådana situationer med försiktighet, eftersom förstadagsintyg kan upplevas som integritetskränkande av medarbetaren om det inte motiveras på rätt sätt.

Vad är viktigt för arbetsgivaren att veta om förstadagsintyg?

Arbetsgivaren bör vara medveten om att reglerna för förstadagsintyg ofta styrs av kollektivavtal, vilket kan innebära att kraven och tillämpningen kan variera mellan olika arbetsplatser och branscher. Det är viktigt att känna till de specifika bestämmelserna och förutsättningarna för införandet av förstadagsintyg för att säkerställa att processen sker i enlighet med gällande lagar och avtal. Arbetsgivaren måste också vara beredd att hantera känsliga situationer där intyget kan upplevas som en form av misstro mot medarbetaren.

Hur länge gäller en begäran om förstadagsintyg?

En arbetsgivare kan begära förstadagsintyg för en period på upp till 12 månader. Därefter måste arbetsgivaren, om behovet kvarstår, göra en ny bedömning och besluta om en förlängning baserat på aktuella omständigheter och efter dialog med medarbetaren. Begäran om förstadagsintyg måste alltid ske skriftligen och arbetsgivaren bör dokumentera skälen till beslutet.

Vad händer om arbetsgivaren begär ett förstadagsintyg och det inte lämnas in?

Om en medarbetare inte lämnar in det begärda förstadagsintyget kan detta påverka rätten till sjuklön. Arbetsgivaren har rätt att hålla inne sjuklönen om inte medarbetaren kan lämna en godtagbar förklaring till varför intyget inte har lämnats in. I sådana fall bör arbetsgivaren vara öppen för att lyssna på och bedöma omständigheterna innan beslut fattas.

Är förstadagsintyg lämpligt vid psykisk ohälsa?

När det gäller psykisk ohälsa är det viktigt att arbetsgivaren är extra varsam med att begära förstadagsintyg. Att kräva ett förstadagsintyg vid psykiska problem kan i vissa fall förvärra situationen för medarbetaren, eftersom det kan öka stress och oro. Här är det viktigt att istället prioritera dialog, förståelse och stödåtgärder. Om det ändå bedöms nödvändigt med ett förstadagsintyg, bör arbetsgivaren se till att detta sker med en hög grad av empati och hänsyn till den anställdes välbefinnande.

Kan arbetsgivaren kräva förstadagsintyg för alla?

Nej, arbetsgivaren kan inte kräva förstadagsintyg för alla medarbetare utan att ha särskilda skäl. Sådana skäl kan vara återkommande korttidsfrånvaro, där det saknas ett tydligt medicinskt underlag, eller andra omständigheter som gör att arbetsgivaren misstänker att frånvaron inte är legitim. Arbetsgivaren bör vara noggrann med att förstadagsintyget inte används på ett sätt som diskriminerar eller kränker medarbetarens integritet.

Vad är "särskilda skäl"?

Med "särskilda skäl" avses situationer där en arbetstagare har haft många korta sjukfrånvaroperioder under en begränsad tidsperiod utan att ha sökt vård eller fått ett medicinskt intyg. Det kan också innebära att arbetsgivaren misstänker att sjukfrånvaron inte är medicinskt motiverad eller att det finns ett behov av att utreda om sjukfrånvaron är arbetsrelaterad.

Hur länge gäller arbetsgivarens rätt att kräva intyg?

Arbetsgivarens rätt att kräva förstadagsintyg gäller som sagt inte längre än 12 månader. Efter denna period upphör kravet, och arbetsgivaren måste genomföra en ny bedömning om de önskar fortsätta kravet på förstadagsintyg. Detta kan innebära en ny dialog med medarbetaren och en ny bedömning av situationen.

Vad händer efter 12 månader?

Efter 12 månader upphör kravet på förstadagsintyg automatiskt. Arbetsgivaren har möjlighet att, baserat på medarbetarens situation, överväga en ny period med förstadagsintyg, men detta kräver en ny skriftlig begäran och nya skäl.

Kan medarbetaren vägra lämna in förstadagsintyg?

Ja, en medarbetare har rätt att vägra att lämna in ett förstadagsintyg, men konsekvensen kan bli att arbetsgivaren beslutar att inte betala ut sjuklön. Arbetsgivaren bör dock alltid hantera dessa situationer med hänsyn till medarbetarens rättigheter och dennes arbetsmiljö.

Måste intyget specificera orsaken till sjukdomen?

Nej, enligt lag behöver ett förstadagsintyg inte specificera orsaken till sjukdomen. Det enda som behöver framgå är i vilken utsträckning medarbetarens arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. Om medarbetaren samtycker till det kan dock läkaren inkludera en beskrivning av sjukdomen i intyget.

Kan arbetsgivaren kräva förstadagsintyg när medarbetaren ringer och sjukanmäler sig?

Nej, kravet på förstadagsintyg måste alltid vara skriftligt och kommunicerat till medarbetaren i förväg. Arbetsgivaren kan inte plötsligt begära ett förstadagsintyg samma dag som medarbetaren ringer och sjukanmäler sig, om det inte tidigare har avtalats.

Vad erbjuder Ahum?

På Ahum erbjuder vi både det skriftliga förstadagsintyget där vi tar ansvar för att informera medarbetaren och inhämta signeringen. Förstadagsintyget måste vara skriftligt för att gälla enligt lag. Dessutom erbjuder vi läkarbesök inom 24 timmar som underlag till förstadagsintyget. Som arbetsgivare kan du välja hur länge tjänsten ska vara aktiv för medarbetaren: 3, 6 eller 12 månader. Under den valda perioden kan medarbetaren boka in ett läkarbesök vid varje första sjukdag.

Läs mer om vårt erjudande om förstadagsintyg här.

ahum logo
Ahum Works

Own your emotions

Utforska mer

Link Copied!