Nedåtgående prestation och sjukskrivning – så stöttar du dina medarbetare genom arbetlivsinriktad rehabilitering

Det ställs höga krav på våra anställdas prestation, och som ledare eller HR-chef är det viktigt att vara närvarande även när arbetsprestationen sviktar eller medarbetare sjukskrivs. Din roll som chef blir kanske ännu viktigare i sådana situationer. Genom arbetslivsinriktad rehabilitering kan företag hjälpa medarbetare att återvända till arbete snabbare och friskare. Men hur vet du när det är dags att agera och vilka åtgärder kan du ta till? Vi på Ahum erbjuder flera tjänster för arbetslivsinriktad rehabilitering som kan vara till hjälp i dessa situationer.

5
min read

Rehabsamtal: Om en medarbetares arbetsförmåga nedsätts eller riskerar att nedsättas, kan våra rehabsamtal vara till stor nytta. Dessa samtal är utformade för att identifiera problemen och implementera effektiva åtgärder för att snabbt och hälsosamt återvända till arbetet. Dessutom kan arbetsgivare få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan för att täcka upp till hälften av kostnaden av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.

Arbetsförmågeinventering: Om du märker att en medarbetare visar tecken på försämrad arbetsprestation eller korttidssjukskrivningar kan en arbetsförmågeinventering vara till hjälp. Denna inventering ger snabba svar om den mentala arbetsförmågan utan att kräva läkarbesök och kan vara ett avgörande verktyg för att förhindra längre sjukskrivningar.

Arbetsförmågebedömning: För att hjälpa en medarbetare att återgå till arbetet eller förebygga sjukfrånvaro kan vår arbetsförmågebedömning vara det rätta steget. Våra experter ger tydliga svar om arbetsförmågan och föreslår anpassningar av arbetsplatsen för att underlätta återgången. Även här kan arbetsgivare få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan.

Läkarbesök för förstadagsintyg: För att underlätta för både arbetsgivare och anställda erbjuder vi läkarbesök för förstadagsintyg vid upprepad sjukfrånvaro. Med personlig läkarkontakt samma dag kan både företag och medarbetare få snabba och smidiga lösningar.

Hur viktig är min roll som chef eller HR-ansvarig?

I rollen som chef eller HR-ansvarig är det avgörande att agera snabbt och effektivt när arbetsprestationen börjar svikta eller när sjukskrivningar blir ett återkommande problem. Genom att implementera en process för arbetslivsinriktad rehabilitering kan ni effektivt erbjuda rätt stöd för att vända en negativ trend. Ofta påverkar sådana nedgångar hela teamet om de inte åtgärdas omedelbart.

Läs mer om vårt arbetsrehabiliteringserbjudande här.

ahum logo
Ahum Works

Own your emotions

Link Copied!