Expertens succétips: Så lyckas du med nyårslöftet
Nyårslöften som att gå ner i vikt, börja träna eller sluta äta godis är vanliga, men ofta svåra att hålla. “Vi jämför oss mycket med varandra och sätter mål som kanske mer handlar om vad som anses bra eller duktigt, istället för vad som faktiskt är viktigt för oss själva”, säger Charlotte Ulfsparre, leg. psykolog och leg. psykoterapeut på Ahum om hur man sätter ett, över tid, hållbart nyårslöfte.
– Nyårslöften borde handla om att få mer utrymme i livet för det som är meningsfullt för dig, inte att sätta press. Att tillbringa mer tid med familjen, eller få till egentid för att göra något du mår bra av är exempel på nyårslöften som handlar om att ge mervärde till livet, säger Charlotte Ulfsparre, leg. psykolog och leg. psykoterapeut på Ahum.
Enligt Charlotte Ulfsparre, leg. psykolog och leg. psykoterapeut på Ahum, är det ett vanligt misstag är att sätta för höga och prestationsbaserade nyårslöften. Det är också vanligt att dessa inte hålls i längden. Särskilt när det handlar om att sluta med något utan att konkretisera vad man ska göra som alternativ till det man vill sluta med.
Istället för att fokusera på att gå ner ett visst antal kilon i vikt, springa milen på en särskild tid eller få den där befordran på jobbet borde nyårslöften handla om att identifiera en riktning i livet. Vad som är värdefullt är individuellt och det gäller att vara vaksam på att man inte sätter mål som utgår mer från vad andra tycker är bra.
– Fundera på vad som är meningsfullt i ditt liv, på lång sikt. Finns det för lite av något viktigt som ditt liv ser ut just nu, eller något som kanske helt saknas? Sätt ett nyårslöfte som handlar om att göra mer utrymme i livet för det. Det handlar mer om att identifiera en riktning i livet än att prestera och uppnå ett visst mål, fortsätter Charlotte Ulfsparre.
Steg för steg, så lyckas du med nyårslöftet, enligt Charlotte Ulfsparre, leg. psykolog och leg. psykoterapeut på Ahum:
1. Fundera ut och skriv ner vad som är meningsfullt för dig. Det här blir din riktning. Exempelvis, tillbringa mer tid med din familj.
2. Bryt ner riktningen till faktiska och konkreta steg. Börja gärna med något litet. Exempelvis, ät middag tillsammans vid matbordet utan telefoner en gång den här veckan.
3. Bygg på med fler små steg som tar dig i samma riktning. Exempelvis, laga middag ihop en dag, ta en promenad tillsammans, gå på bio, krama varandra.
– Glöm inte att njuta av att du går i den riktning som du själv valt, som ger mervärde i ditt liv, fortsätter Charlotte Ulfsparre.
I terapiformen Acceptance and Commitment Therapy (ACT) jobbar man med "Livskompassen", där klienten får möjlighet att hitta vad som är meningsfullt i livet och får hjälp att gå i den riktningen. Det kan vara en bra hjälp när man ska sätta sitt hållbara nyårslöfte.
Own your emotions